Ryhmävaihdot ammattikorkeakoulujen välillä

Opettavainen tositarina ryhmävaihdoista

Helian ja Stadian välillä sovittiin viestinnän pakollisten opintojaksojen ryhmävaihdosta keväällä 2007. Helian opintojaksolle ilmoittautui 54 Stadian opiskelijaa Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalvelujen kautta. Opintojaksoa veti kokenut opettajalla, jolla on usean vuoden kokemus verkko-opintojen tarjoamisesta Virtuaaliammattikorkeakoulussa.

Opintojakso alkoi joulukuussa 2006, jolloin oppilaitoksissa vuodenvaihteen kiireet painoivat päälle. Heliassa niitä lisäsivät HAAGA-HELIAn synnyttäminen tammikuussa 2007.

Stadian opiskelijoiden piti ensin kirjautua Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalveluihin. Tämän jälkeen Helian hyväksyvä e-virkailija syötti Stadiasta saamansa listan mukaan yksitellen opiskelijoiden ilmoittautumiset ensin Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalveluihin ja puollon jälkeen Helian opiskelijarekisteriin Winhaan kyseiselle opintojaksolle.

Opintojaksolle suunniteltu aloitustapaaminen peruutettiin.

Opintojakson alkaessa Stadian opiskelijoiden tunnukset eivät näkyneet Helian Blackboardissa, vaikka niiden pitäisi siirtyä Winhasta Blackboardiin automaattisesti. Useiden selvitysten, sähköpostien, puheluiden ja tukipyyntöjen jälkeen kävi ilmi, että:
– Winhan ja Blackboardin välisessä siirrossa oli ollut viivettä
– tunnuksia ja salasanoja ei ollut ajoissa lähetetty Stadian opiskelijoille
– Stadian sähköpostipalvelin kohteli Blackboardista lähetettyjä ryhmäviestejä roskapostina
– kolmella opiskelijalla oli virheellinen osoite, jotka korjattiin
– salasanojen automaattinen luonti oli epäonnistunut ja viidelle opiskelijalle luotiin uudet salasanat.

Opettaja lähetti lopuksi opiskelijoille tarkoitetun viestin kollegalleen Stadiassa, joka toimitti sen eteenpäin opiskelijoille. Viikon kuluttua opintojakson alkamisesta 54 opiskelijasta 11 oli tehnyt ajoissa ensimmäisen tehtävän, mutta 21 ei ollut käynyt opintojakson sivustolla Blackboardissa.

Opiskelijat ihmettelivät opettajalle lähettämissään viesteissä mm.:
– Miksi heidän piti kirjautua Virtuaaliammattikorkeakoulun verkkopalveluun?
– Mitä he tekevät Helian opiskelijanumerolla?
– Miten he tekevät ensimmäisen tehtävän kun eivät pääse Blackboardiin?
– Milloin heille kerrotaan livenä, kuten oli luvattu, mistä kurssilla on kysymys?

Helian opiskelijanumero on tunnus, jolla kirjaudutaan Blackboardiin. Kun opiskelijat olivat ensin kirjautuneet Virtuaaliammattikorkeakoulun portaaliin, osa heistä piti siellä toimivaa sähköpostiosoitettaan Virtuaaliammattikorkeakouluopintojen tunnuksena.

Mitä opimme tästä?

Opiskelijoille pitää selvittää Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalvelujen ja toisen ammattikorkeakoulun rooli verkko-opinnoissa. Toinen ammattikorkeakoulu tarjoaa verkko-opintoja Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalveluissa, joka välittää ilmoittautumistiedot ammattikorkeakoulusta toiseen. Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalveluihin ja opintojakson järjestävän ammattikorkeakoulun oppimisympäristöön saatetaan tarvita eri tunnukset.

Virtuaaliammattikorkeakoulun ryhmävaihdoissa ei riitä, että ammattikorkeakoulut sopivat vaihdoista keskenään. Ammattikorkeakoulujen IT-palvelut ja e-virkailijat pitää ottaa mukaan neuvottelemaan koulutuksen tarjoajien ja opettajien kanssa ryhmävaihtona tarjottavan opintojakson käytännön toteutuksesta. Näin he osaisivat omissa työtehtävissään ottaa huomioon poikkeuksellisen suuren verkko-opiskelijaryhmän asettamat haasteet ja voisivat varmistaa, että hallinnolliset rutiinit ja teknologiset ratkaisut tukisivat saumattomasti ja oikea-aikaisesti verkko-opintojakson toteutusta.

Aloitustapaaminen vähentäisi verkko-opintojen alkuvaikeuksia, koska se auttaa opiskelijoita orientoitumaan uuteen opintojaksoon ja uuteen ympäristöön. Aloitustapaaminen voidaan nykytekniikalla toteuttaa lähitapaamisena samalla paikkakunnalla oleville opiskelijoille ja audio- tai videoneuvotteluvälitteisenä muilla paikkakunnilla oleville opiskelijoille.

Eija Kalliala, HAAGA-HELIA

Mainokset

One Response to Ryhmävaihdot ammattikorkeakoulujen välillä

  1. Eija Kalliala says:

    Ryhmävaihtoja keskitetysti – Ryhmäkohtainen liikkuvuus Turun ammattikorkeakoulussa

    Turun ammattikorkeakoulussa on varattu ryhmäkohtaiseen liikkuvuuteen puolet opetusministeriön myöntämästä vuoden 2008 Virtuaaliammattikorkeakoulun opiskelumaksurahasta. Ryhmäkohtaisella liikkuvuudella tarkoitetaan ennalta sovitulle opiskelijamäärälle toisesta ammattikorkeakoulusta hankittua verkko-opintojaksoa, johon opiskelijat hakevat Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalvelujen kautta. Koulutusohjelmissa tarjonnasta vastaavat selvittävät ostotarpeen ja muiden ammattikorkeakoulujen tarjonnan Virtuaaliammattikorkeakoulun Opintopalveluista tai omista verkostoistaan.

    Turun ammattikorkeakoulussa on laadittu Koulutusohjelman rahoitushakemus Virtuaaliammattikorkeakoulun ryhmäkohtaiseen opiskelijaliikkuvuuteen 2008. Siihen kirjataan hakijan ja ostettavan verkko-opetuksen perus- ja yhteystiedot sekä perustelut opintojakson ostamiselle toisesta ammattikorkeakoulusta.

    Hakemus jätetään Turun ammattikorkeakoulun virtuaaliAMK-yhteyshenkilölle sovittuun määräaikaan mennessä kevät- ja syyslukukaudella. Rahoituspäätökset tehdään hakemusten pohjalta keskitetysti. Keskitetyt koulutuspalvelut laatii hyväksyttyjen hakemusten mukaiset ryhmäopetuksen ostosopimukset opintojaksoa tarjoavan ammattikorkeakoulun kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: