OPM:n tukirahalla opiskelijaliikkuvuus kasvuun

AOR-artikkelisarja jatkuu artikkelilla, jossa selvitetään kyselytulosten pohjalta opetusministeriön ammattikorkeakouluille myöntämän opiskelijaliikkuvuusrahan (vuosille 2007 – 2009) tähänastista käyttöä. Artikkelin kirjoittajana on VirtuaaliAMK:n Joustavan opiskeluoikeuden asianomistajaryhmän (=JOO) jäsen ja VirtuaaliAMK-yhteyshenkilö, Sirpa Ala-Tommola Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta.

Sirpa Ala-Tommola

Sirpa Ala-Tommola

Alkuvuodesta 2009 VirtuaaliAMK-yhdyshenkilöille suunnatussa kyselyssä tiedusteltiin myös Opetusministeriön sopimuskaudelle 2007 – 2009 myönnetyn ns. VirtuaaliAMK-opiskelijaliikkuvuusrahan käyttöä. Kaudella OPM rajasi rahoituksen käytön VirtuaaliAMK-portaalissa tarjolla olevien opintojaksojen opiskelijamaksuihin.

Opintojaksoille osallistuminen on aina läsnäolevalle amk-opiskelijalle ilmaista, ja opintojaksosta aiheutuva kustannus osoitetaan opiskelijan ammattikorkeakoululle. Ennen kuin opiskelija voi osallistua hakemalleen kurssille, hän sitoutuu kirjallisesti suorittamaan opintojakson ja perustelee miten ko. opinnot edistävät hänen valmistumistaan. Opiskelijan ammattikorkeakoulu käsittelee hakemuksen sekä puoltaa tai hylkää sen.

Kyselyn liikkuvuusrahaa koskeva kysymys oli kaksiosainen, jossa ensin haluttiin tietää onko raha yleensäkin ottaen saatu käytettyä opiskelijoiden toisessa ammattikorkeakoulussa suoritettujen opintojaksojen maksuihin. Kysymyksen jälkimmäinen osa tiedusteli yhdyshenkilön näkemystä rahan vaikuttavuudesta opiskelijoiden liikkuvuuteen eli onko tavoiteltu vaikuttavuus toteutunut.

OPM-liikkuvuusrahan käyttö

Suurin osa (12/22) ammattikorkeakouluista vastaa, että raha on saatu käytettyä tarkoitetusti. Osa on huolehtinut käytön varmistumisesta siten, että on käyttänyt OPM-osuuden opiskelijamaksuihin ja omarahoitusosuutta (40% rahasta) liikkuvuuden tukitoimintoihin. Tukitoimia voivat olla esim. osallistuminen eVirkailijan palkkakustannuksiin.

Suurempien ammattikorkeakoulujen oma tarjonta on niin monipuolista ja kattavaa, että heillä opiskelijaliikkuvuusrahan käyttäminen tuottaa haasteita. Vaikuttaakin siltä, että liikkuvuusraha onkin palvellut parhaiten pienempien ja keskisuurten ammattikorkeakoulujen tarpeita.

Opiskelijaliikkuvuuden kasvu

Lähes kaikki yhteyshenkilöt vastaavat, että raha ja sen kohdentaminen nimenomaan opintojaksomaksuihin on lisännyt liikkuvuutta ja sitä pidettiin tarpeellisena. Monet kommentoivat sen olevan yksittäisille opiskelijoille erinomainen vaihtoehto suorittaa opintoja, ja eräs vastaajista toteaakin, että opiskelijoiden tasa-arvoisuutta pienissä koulutusohjelmissa on pystytty lisäämään VirtuaaliAMK-portaalin kurssitarjonnan avulla. Jotkut ammattikorkeakoulut ovat onnistuneesti tehneet myös kokonaisten opiskelijaryhmien vaihtoa joko sopimalla keskinäisestä vaihdosta tai ostamalla kokonaisen opintojaksoin toiselta amk:lta.

Opiskelijaliikkuvuuden kasvun hienoisena ongelmana nähdäänkin ennemmin opintotarjonnan rajallisuuden; sopivia opintojaksoja ei näytä olevan riittävästi valittavana. Opiskelijoiden toiveita kurssitarjonnan laajentamiseksi onkin kerätty tarjonnan yhteydessä ja tulokset on toimitettu ammattikorkeakouluihin tiedoksi.

Teksti: Sirpa Ala-Tommola
Kuva: Annina Korpela

Amkilainen, mikä on sinun näkemyksesi liikkuvuusrahan tarpeellisuudesta ja käytöstä? Kommentoi (klikkaa tämän postauksen yläreunassa ”add a comment”)!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: